علائم خرابی سنسور اکسیژن

علایم خرابی سنسور اکسیژن،‌سنسور اکسیژن چیست؟

در این مقاله از امداد خودرو همیار نصیر ایثار سنسور اکسیژن و علایم خرابی سنسور اکسیژن را توضیح داده‌ایم تا شما بتوانید در صورت بروز مشکل ایراد را تشخیص دهید.

سنسور اکسیژن چیست و چگونه کار می‌کند؟

سنسور اکسیژن (Oxygen Sensor) یک دستگاه الکترونیکی است که در سیستم اگزوز خودرو نصب می‌شود و وظیفه اندازه‌گیری میزان اکسیژن در گازهای خروجی از اگزوز را دارد. این سنسور اطلاعاتی را در مورد ترکیب گازهای خروجی به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) ارسال می‌کند. بر اساس این اطلاعات، ECU می‌تواند نسبت سوخت به هوا را تنظیم کند تا احتراق بهینه و کارآمد باشد و آلودگی‌های تولیدی به حداقل برسد. عملکرد این سنسور به ویژه برای خودروهایی که دارای استانداردهای زیست‌محیطی بالایی هستند، بسیار مهم است.

نحوه عملکرد سنسور اکسیژن

این سنسور با استفاده از یک عنصر سرامیکی پوشیده شده با پلاتین و قرارگرفته در محیط اگزوز، اختلاف غلظت اکسیژن بین گازهای خروجی و هوای بیرون را اندازه‌گیری می‌کند. بر اساس این اختلاف غلظت، ولتاژی تولید می‌شود که به ECU ارسال می‌گردد. اگر میزان اکسیژن در گازهای خروجی بالا باشد (مخلوط سوخت و هوا ضعیف است)، ECU دستور می‌دهد که سوخت بیشتری به موتور ارسال شود و برعکس، اگر اکسیژن کم باشد (مخلوط غنی است)، مقدار سوخت کاهش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: علایم خرابی کویل

علایم خرابی سنسور اکسیژن

  1. افزایش مصرف سوخت: اگر سنسور اکسیژن خودرو خراب شود با توجه به وظیفه‌ای که سنسور اکسیژن دارد نمی‌توان نسبت سوخت به هوا را به درستی تنظیم کند لذا در اثر اطلاعات نادرست به ECU ممکن است سوخت بیشتری تزریق شود.
  2. روشن شدن چراغ چک موتور (Check Engine Light): خرابی سنسور اکسیژن می‌تواند باعث روشن شدن چراغ چک موتور شود. ECU مشکل را شناسایی کرده و از طریق این چراغ به راننده هشدار می‌دهد.
  3. کاهش عملکرد موتور: خرابی سنسور اکسیژن می‌تواند منجر به کارکرد نامنظم موتور، مانند کاهش شتاب، لرزش و یا احتراق نامنظم شود. این نشانه‌ها به دلیل تنظیم نادرست مخلوط سوخت و هوا به وجود می‌آیند.
  4. آلودگی بیش از حد دود خروجی: خرابی سنسور اکسیژن باعث می‌شود که موتور نتواند به درستی میزان سوخت را تنظیم کند،در اثر احتراق ناقص و نا میزان سوخت تزریق شده آلاینده‌های بیشتری در گازهای خروجی تولید می‌شوند.
  5. مشکلات در تست آلایندگی (Emission Test Failure): اگر سنسور اکسیژن به درستی کار نکند، ممکن است ماشین ماشین شما تست‌های آلایندگی را پاس نکند، زیرا میزان آلاینده‌های تولیدی بالا خواهد بود.
  6. بوی بد از اگزوز: خرابی سنسور اکسیژن ممکن است باعث بوی شدید و ناخوشایند گازهای خروجی از اگزوز شود، که ناشی از احتراق نادرست سوخت است.
  7. نوسانات در دور موتور: ممکن است دور موتور در حالت آرام (Idle) نوسان داشته باشد و به طور غیرعادی بالا و پایین برود.
  8. مشکل در استارت خودرو: در صورت خرابی سنسور اکسیژن، ممکن است خودرو به سختی روشن شود یا به طور کلی استارت نخورد.
  9. کاهش قدرت موتور: خودرو ممکن است در شتاب‌گیری مشکل داشته باشد و شما حس کنید که قدرت موتور کاهش یافته است.
  10. گاز خروجی داغ‌تر از حد معمول: در صورت خرابی، گازهای خروجی ممکن است داغ‌تر از حد معمول باشند که این نشانه‌ای از احتراق نادرست است.
  11. ایجاد نشانه‌های غیرمعمول در نمایشگر خودرو: بعضی خودروها ممکن است اطلاعات غیرمعمولی را در نمایشگر داشبورد نمایش دهند، مانند دماهای غیرعادی یا ناهماهنگی در نمایش میزان سوخت.
  12. گازهای خروجی تیره یا سیاه: در صورت مشاهده گازهای خروجی تیره یا سیاه از اگزوز، این می‌تواند نشانه‌ای از سوختن نادرست سوخت باشد که به دلیل خرابی سنسور اکسیژن است.
  13. پیشرفت سریع به سمت خرابی دیگر اجزا: خرابی سنسور اکسیژن می‌تواند به سایر اجزای موتور و سیستم اگزوز فشار وارد کند و باعث خرابی یا آسیب به آنها شود.
  14. تجربه مشکلات در سیستم کنترل پایداری: برخی خودروها که دارای سیستم‌های کنترل پایداری (مانند ESP یا TCS) هستند، ممکن است در صورت خرابی سنسور اکسیژن دچار مشکلاتی در عملکرد این سیستم‌ها شوند.
  15. کاهش عمر کاتالیست: اگر سنسور اکسیژن به درستی عمل نکند، می‌تواند باعث احتراق ناقص سوخت و در نتیجه آسیب به کاتالیست شود، که هزینه‌های تعمیر بالایی به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: دلایل ساییدگی لاستیگ

این علائم می‌توانند به صورت ترکیبی یا تکی ظاهر شوند و در صورت مشاهده هر یک از آنها، بهتر است سنسور اکسیژن و سیستم‌های مرتبط به سرعت بررسی شوند تا از آسیب‌های بیشتر جلوگیری شود.

اگر هر یک از این علائم در خودرو مشاهده شد، بهتر است سنسور اکسیژن بررسی و در صورت نیاز تعویض شود تا به موتور و محیط زیست آسیب وارد نشود.


Leave a comment

car-crash-1car-crash-2car-crash-3car-crash-4car-crash-5car-crash-6car-crash-7car-crash-8car-crash-9